Wednesday 26 February 2014

cilvēks cilvēku var saprast, cilvēks diplomātu/politiķi - nē

Šodien mūsu āprlietu ministrs Edgars Rinkevičs tvītoja:


Krievijas vēstnieka Vešņakova izteikumi par bijušo VP Vairu Vīķi Freibergu nav pieņemami un ir nosodāmi, diplomātiem jābūt korektiem

Un viņam ir pilnīga taisnība no mūsu pasaulē izveidojušos un vispārpieņemto pārvaldes un politikas, t.sk. staprkultūru komunikācijas aspekta. Bet cilvēks ir vairāk emocionāla un morāla nekā racionāla būtne un liela daļa arī pārsvarā dzīvo un rīkojas kā tādi. Tādēļ "vēsā" diplomātija daudziem šķiet sveša.

Un šis man nostiprināja pārliecību, ka Krievijas gan iekšējā, gan ārējā politika galīgi nav zemē metama, jo tajā tiek mērķtiecīgi ekspluatēts šis faktors. Un tad jau var panākt, ka, pat ja tev nav taisnība, tev tomēr ir taisnība, ja tu radi taisnības gaisotni ap sevi.

Liela daļa rietumu un arī austrumu politiķi izskatās mēreni atsaldēti uz tāda fona. Un, šķiet, ka visveiksmīgākie ir arī viscilvēciskākie.

Kādēļ es to visu rakstu? Laikam tādēļ, ka arvien vairāk nostiprinos domā, ka vēl labāk būtu, ja nebūtu nepieciešams politiķiem no sevis taisīt kaut kādas ideālas būtnes, kādas dabā nepastāv. Ka viņi varētu atzīt savas kļūdas, ka viņiem varētu būt emocijas un viņi varētu darīt savu darbu bez maskām, kādas patreiz jānēsā. Un VVF varētu būt vistuvāk šādam modelim no Latvijas politiķiem, Nils varētu būt nākmais piemērs, neskatoties uz citiem viņu plusiem vai trūkumiem.

No comments:

Post a Comment